“De bijdrage die wij leveren aan de jonge boeren van Boeren met LEF is ónze passie!”
Tijdens het interview schuiven Thijs Rops en Peter Hulsen aan. Beide zijn bedrijfskundig en financieel adviseur, waarbij Peter ook mede-eigenaar is van NH Adviseurs. Thijs en Peter kennen zowel de financiële áls de zachte kant van het overnameproces van een agrarische onderneming als geen ander. Peter: “Van oorsprong zijn wij adviseurs die de “harde” cijfermatige kant uitstekend kunnen uitwerken, maar we zien al jaren dat succesvolle opvolging moet beginnen bij de zachte kant, iets waar wij als NH Adviseurs nadrukkelijk aandacht aan besteden.”
Dit is volgens Thijs ook de belangrijkste reden voor NH Adviseurs om deel te nemen aan Boeren met LEF: “De bijdrage die wij leveren aan de jonge boeren van Boeren met LEF is ónze passie! Als je de zachte kant niet goed bespreekt blijft er altijd wat liggen. Zo zoeken we de ideale mix met het financiële- en fiscale stuk.”
Wat wil je nu écht?
“Voorheen werd vaak direct gestart met de financiële en fiscale kant van een overname, zonder te vragen wat iemand nu écht wil, waar de passie ligt en wat de kwaliteiten zijn. Deze passie is het belangrijkste wat er is,” aldus Thijs.
Ook Peter is van mening dat deze vragen cruciaal zijn voor het bepalen van de richting: “Een voorbeeld van uitdagingen die we vaak zien is het werken met personeel. Ik ken genoeg voorbeelden waarbij de opvolger meer een vakman is en minder een manager. We raden dan ook aan om eerst ervaring op te doen in een ander of groter bedrijf. Zo zie je snel wat écht bij je past.”
Wat wil NH jonge boeren bijbrengen?
Naast goed weten wat je wil is communicatie met anderen een essentieel onderdeel van een goed overnameproces. Thijs: “Het is belangrijk een goed beeld te hebben van de verschillende petjes die iemand op kan hebben. Zo kunnen vader en zoon overdag collega’s zijn, maar ’s avonds weer vader en zoon. Dit kan voor verwarring zorgen, dus is het zeer belangrijk hier bewust van te zijn.”
Daarnaast mag de communicatie tussen de rest van de familieleden hierin niet worden vergeten: “Met het familiestatuut proberen we de deelnemers aan Boeren met LEF mee te nemen in het overnameproces. Denk bijvoorbeeld aan je broers en zussen en welke rol zij spelen in de overname. Goede communicatie is hierin zeer belangrijk. Doe je dit niet goed dan blijft dat altijd hangen,” aldus Peter.
Samenwerken als basiscompetentie
Een andere factor, naast goede communicatie, waarover je als ondernemer moet beschikken is de capaciteit om samen te werken. Peter: “In een markt waar bedrijven steeds kapitaalintensiever worden, is samenwerken cruciaal en zou het als ondernemer een van je basiscompetenties moeten zijn. Niemand beschikt over alle kwaliteiten. Schakel specialisten in, maar ben wel kritisch op wat ze toevoegen.”
“De kunst van een goede samenwerking is te starten met het uitspreken van de passie. Vanaf dat moment kun je de diepte in. Uiteraard betekent samenwerken ook elkaar niet uitknijpen. Alleen dan kun je inzetten op een jarenlange samenwerking,” aldus Thijs. Dat een samenwerking niet altijd succesvol is ziet ook Peter: “Uiteraard gaat samenwerken, bijvoorbeeld omdat visies uit elkaar lopen, ook nog wel eens fout. Het is daarom goed om kernwaarden af te stemmen, scenario’s te maken, op papier te zetten en hierover te blijven communiceren met elkaar.”